Dawna Toews gaf op de conventie een geweldige presentatie over slaap bevorderende gewoontes die ik heel graag met jullie deel.

Velen onder ons hebben problemen met inslapen of doorslapen. Vaak heeft dit voor een groot deel te maken met bepaalde gewoontes die we hebben voor we naar bed gaan. Dus vandaag wil ik graag de goede gewoontes bespreken met jullie en de reden waarom bepaalde gewoontes goed of minder goed zijn voor het slapengaan.

4450-1-medium

Licht

Een belangrijk gegeven is dat het menselijke lichaam ingesteld is om wakker te zijn wanneer er licht is en slaaphormoon te beginnen produceren wanneer het donker wordt. We brengen ons lichaam echter vaak in de war door bijvoorbeeld voor ons computerscherm of de tv te kruipen net voordat we gaan slapen, of nog snel onze mail checken met onze telefoon en dus het heldere licht van het beeldscherm binnen krijgen. Ook lezen met een felle leeslamp is geen goed idee voor onze natuurlijke ingesteldheid.

PillowFightFight/flight respons

Een tweede gegeven is wat we lezen, kijken of spelen voor we naar bed gaan. Je hersenen reageren vaak namelijk op dezelfde manier op een echte bedreiging of een spannende tv show, game of zelfs boek. Ons lichaam gaat op dat moment in de zogenaamde vecht of vlucht respons, wat betekent dat er adrenaline geproduceerd wordt. En de productie van adrenaline en slaaphormoon gaan uiteraard niet samen. Deze vecht/vlucht respons kan je niet zomaar uitzetten.

Maak geen ruzie voor je gaat slapen, dit genereert ook weer adrenaline en cortisol, en al deze stofjes die productie van het slaaphormoon tegengaan. Als het toch zover moest zijn, en u maakt ruzie net voordat u naar bed moet, zorg dan dat de zaak volledig uitgeklaard is, zodat u niet de ganse nacht ligt te piekeren over het feit dat er onuitgesproken zaken zijn.

Eten en drinken

Ons Lichaam gaat ‘s nachts een reinigingsproces door, eten of drinken kan je best niet doen 1 à 2 uur voordat je gaat slapen.


Slaapritueel

 • getty_rf_photo_of_toes_in_tubEen bad met enkele druppeltjes doterra lavendel olie, geranium olie of serenity. Wanneer je uit bad komt hebben je spieren allemaal warm, ze gaan een ganse nacht van stilliggen tegemoet, dus even stretchen is ideaal op dit moment om ochtendstijfheid wat tegen te gaan.
 • Sommige mensen slapen graag met geluid, probeer dit echter te vermijden indien mogelijk omdat je hersenen al heel wat te verwerken hebben ‘s nachts, dus ze hebben hierbij geen randanimatie nodig. Ook voor kindjes geldt hetzelfde, probeer om geluid en muziekjes gedurende de nacht zoveel mogelijk te vermijden zodat ze alles in alle rust kunnen verwerken zonder afleidingen en prikkels van buitenaf.
 • Zorg dat de slaapkamer volledig donker is, liefst echt elk straaltje licht verbannen, een klein beetje licht kan namelijk bij sommige mensen de productie van het slaaphormoon al verstoren.
 • Slaappositie: Indien u op uw rug slaapt, lag dan een kussen onder het hoofd en onder de knieën. Indien u op uw zij slaapt, leg dan een kussen onder het hoofd. Slaap niet op uw buik, dit zet te veel druk op uw ruggengraat, indien u een buikslaper bent, oefen uzelf dan op een andere positie, het is even wennen, maar u gaat er uiteindelijk wel genot van hebben. Ik kan weten dat het mogelijk is, ik was namelijk een buikslaper, maar door zwanger te zijn zat het buikje in de weg en ben ik beginnen op mijn rug en zij te slapen, dit doe ik nu nog steeds, dus u kan met wat volharding uw slaappositie veranderen.
 • Ga vroeg slapen en sta vroeg op. Mensen die dit doen worden ouder en zijn gezonder dan mensen die laat gaan slapen en laat opstaan.
 • De-stress voordat u naar bed gaat, doe een yoga-oefening of mediteer even, of indien u reiki heeft geleerd, geef uzelf dan wat reiki voor het slapengaan.
 • Verlaag uw hartslag door middel van “square-breathing”. adem vier tellen in, hou vier tellen vast, adem vier tellen uit, hou vier tellen vast, …
 • Pas op met welke matras u aankoopt, indien u een nieuwe matras gaat aanschaffen, zorg dan dat er geen schadelijke stoffen zoals formaldehyde in de materialen verwerkt zijn, u bent hier namelijk een groot gedeelte van uw leven mee in contact.
 • dust-mite-500-timeLet goed op uw kussen, kussens kunnen toenemen in gewicht door schimmels, bedwantsen, dode huidcellen en stofmijt. Stofmijten eten onze dode huidcellen op en poepen ze dan weer uit. Een eng weetje: het gewicht van een kussen van 2 jaar oud bestaat gemiddeld voor 10% uit dode stofmijten en hun uitwerpselen. Zorg dus dat u uw kussen onderhoudt, door er bijvoorbeeld regelmatig een anti-parasitaire essentiële olie op te vernevelen, of de kussens regelmatig te wassen of gewoon te vervangen door een nieuw kussen.
 • Vermijd alcohol, drugs, koffie en stof in de kamer (allergieën)
 • 6 tot 8 uur slaap zijn ideaal, mensen die minder dan 6 uur slaap hebben per nacht hebben 2x meer kans op een hartaanval.
 • Slecht slapen geeft meer kans op hartziekten, nierziekten, obesitas en diabetes.

ways-to-workout-woman-working-outBeweging

Je bent enkel 1 workout verwijderd van goedgezind zijn! Sporten creëert dopamine, dit hormoon maakt ons happy, dus beweeg voldoende, het zal je nachtrust ook enorm ten goede komen.

Eten

Eet gezond! Voor bepaalde mensen maken gluten of bepaalde melkproducten verbannen in het dieet een groot verschil in hoe goed men slaapt.

veggiesSlapeloosheid, rusteloosheid en depressie worden vaak gelinkt aan lage levels van serotonine, serotonine heeft tryptofaan nodig om gecreëerd te worden, en tryptofaan heeft op zijn beurt vitamine C, en B12 nodig om gecreëerd te worden. B12 heeft dan weer andere B vitamines nodig om zijn werking tegoed uit te voeren, dus ziet u de cirkel die ontstaat? Eet dus genoeg noten en zaden, eet elke dag een aantal rauwe groenten en neem een goed, natuurlijk voedingssupplement zoals de lifelong vitality supplementen. Veel van de supplementen uit de farmaceutische sector bevatten vitamines van petrochemische oorsprong. Veel B vitamines uit deze sector zijn afkomstig van houtskool.

Protocols

 • Voor betere slaap: lavendel, serenity, balance, cederhout of geranium olie en lifelong vitality supplementen
 • Voor betere slaap bij mensen met autisme: frankincense (wierook) olie in de ultrasone verdamper, cleanse and restore en lifelong vitality supplementen
 • Voor betere slaap bij mensen met ADD/ADHD: Vetiver olie in de ultrasone verdamper, cleanse and restore en lifelong vitality supplementen
 • perfumeVoor slaapproblemen wegens pijnlijke speren of gewrichten: Lifelong vitality supplementen, Frankincense (wierook), deep blue olie of deep blue rub, wintergreen, citroengras olie en de aromatouch techniek
 • Het vloeibare slaapmiddel: 5 druppels wild orange, 5 druppels ylang ylang, 5 druppels frankincense, 8 druppels roman chamomille, 10 druppels Vetiver en 15 drupels lavendel, doe deze in een 5 ml flesje, vul op met gefractioneerde kokosolie en breng aan voor het slapengaan op de bodem van de voeten en de achterkant van de nek.
 • Dr. Hills slaap protocol: cederhout en balance
 • Aromatouch techniek: stress reductie, immuun versterkend, onderdrukt overdreven ontstekingsreacties en zorgt voor homeostase in het lichaam.

Het verteringsstelsel

Zorg dat je darmen in orde zijn, reinig de darmen en bouw de goede darmbacteriën op. Ons verteringsstelsel bevat 80% van ons immuunsysteem en heeft veel te maken met de productie van serotonine.

Na het lezen van dit artikel zijn er twee vragen die u uzelf dient te stelen:

 1. Is de oorzaak van mijn slaapprobleem een onderliggend gezondheidsprobleem? Voor het antwoord op deze vraag dient u bij uw dokter te zijn
 2. Zo nee, probeer enkele, of al van bovenstaande natuurlijke, holistische aanpakken.

Ik hoop dat dit artikel interessant was voor jullie, en voel je vrij om in de reactie nog extra tips mee te geven die jou helpen te slapen.

Lieve groetjes,

Lins

Natuurlijke oplossingen om goed te slapen
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*