chili con carne à la Lins

Koken met etherische oliën is lekker, gemakkelijk en gezond! Hier één van mijn lievelingsgerechten:

Ingrediënten voor een hele grote voorraad, ik vries graag in 🙂
  • Boter of bakolie
  • 1 kg gehakt
  • 3 grote uien gesneden (ik gebruik rode, maar neem gerust wat je zelf het lekkerst vindt)
  • 3 blikken rode kidneybonen (400g, 240g uitgelekt)
  • 3 blikjes maïs (150g, 140g uitgelekt) ik gebruik Crispy maïs van Bonduelle, dit is in mijn ervaring de beste.
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 3 zoete rode paprika’s gesneden in blokjes
  • ½  gewone rode paprika, gesneden in blokjes
  • ½  groene paprika, gesneden in blokjes
  • ½  gele paprika, gesneden in blokjes
  • 2 stengels witte selder, gesneden
Zoete paprika
Zoete paprika
 Kruiden en oliën
  •  1 druppel Thyme (tijm)
  • 1 druppel Oregano
  • 1 dip met de tandenstoker in de Cinnamon bark (kaneel), draai de tandenstoker daarna even rond in de saus, dit is normaal genoeg, herhaal (met een nieuwe tandenstoker natuurlijk) indien je vindt dat de smaak nog meer mag doordringen), gebruik zeker niet te veel hiervan!!!
  • 3 teentjes look (ik gebruik er soms meer, soms minder, naar gelang ik er zin in heb 🙂 ).
  • 3 laurierblaadjes
  • ½ – 1 rode chilipeper naar smaak (zonder pitjes).
  • 1 el komijn indien u deze smaak lekker vindt, ik voeg hem normaal niet toe omdat ik het zelf niet zo graag eet.
 kruiden voor het gehakt:
  •  2 zakjes “taco kruidenmix Santa Maria” of “Tex Mex Seasoning” of “Casa Fiesta Seasoning Mix Taco” of klik hier om zelf een mix te maken.
  • Peper naar smaak.
  • Zout naar smaak.
  • Eventueel nog cayennepeper toevoegen indien niet pikant genoeg na het toevoegen van de zakjes.
 Kruiden voor na het toevoegen van het gehakt:
  •  peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • Knor vleesbouillon naar smaak
 Bereidingswijze:
  1. Smelt de boter in een grote kookpot en voeg daarna de uien toe samen met de geperste knoflook en de laurierblaadjes, laat deze bakken tot ze goudbruin zijn.
  2. Voeg de witte selder, de paprika, de rode kidneybonen en de maïs toe, laat deze weer even op een iets lager vuurtje sudderen.
  3. Wanneer de groentjes wat zachter beginnen te worden, voeg je de tomatenblokjes en alle kruiden toe. Op dit moment moet u heel goed gaan proeven, voeg meer kruiden toe indien nodig, proef telkens u iets toevoegt even. U kan beter wat minder kruiden en nadien bij kruiden dan te veel in eens. Laat de saus zachtjes verder pruttelen op een lager vuur.
  4. Bak het gehakt en kruid meteen met peper en zout, wanneer het gehakt gaar is voegt u de kruidenmix toe zoals op de verpakking aangegeven staat. Laat daarna nog een aantal minuten verdersudderen tot alle vocht is opgenomen. Proef van het gehakt, indien u het graag pikanter heeft, voeg dan nog wat cayennepeper toe.
  5. Voeg het gehakt toe aan de saus
  6. Proef van de saus, voeg ½ – 1 knor vleesbouillon blokje toe naar smaak (indien u vindt dat de saus meer nodig heeft, gebruik dan gerust meer). Poef opnieuw van de saus en indien nodig voegt u nog wat peper of zout toe. Ook kan u opnieuw naar de oliën grijpen indien u nog meet smaak wil toevoegen. Let wel op, de oliën zijn veel potenter dan gedroogde kruiden. Met een druppel kom je al een heel eind!

SMAKELIJK!

Gebruikte oliën in dit gerecht: Cinnamon Bark (kaneel), Oregano en Thyme (thijm). Indien u interesse heeft in het aankopen van één of meerdere van deze oliën, klik hier.

Koken met etherische olie: Chili con carne!
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*