mondwaterWanneer je op de achterkant van je mondwater fles kijkt, zou je kunnen ontdekken dat je eigenlijk een mondvol chemicaliën krijgt.

Actieve ingrediënten in mondwater zijn vaak Benzalkonium chloride, Methylparaben, Hydrogen peroxide, Domiphen bromide, Hexetidine, and Chlorhexidine gluconate. (meer info over deze actieve ngrediënte vind je hier) Andere populaire ingrediënten zijn onder andere schuimvormers, ethyl alcohol, smaakolie, antimicrobiele ingrediënten, kleurstoffen, bewaarstoffen en fluoride. 

Eén van de meest populaire ingrediënten, ethyl alcohol, kan kan het slijmvlies van het tandvlees en de mondholte verzwakken, welk het risico dat schadelijke chemicaliën je DNA aantasten verhoogt. Research door Standford University suggereert, hoewel het niet sluitend is, dat de alcohol in antiseptisch mondwater het risico op mondkanker zou kunnen vergroten. Lees hier meer over de studie. 

De meeste mondwaters bevatten ook synthetische kleurstoffen, aroma’s, en smaakstoffen – welke eigenlijk parfums zijn. Deze parfums en alcohols die in vele mondwaters zitten kunnen slechte geuren tijdelijk wegnemen, maar ze kunnen ook de basis flora en pH van je mond en keel veranderen, wat serieuze bijwerkingen kan hebben. 

Niet alle mondwaters zijn hetzelfde en de ene gebruikt al meer twijfelachtige ingrediënten dan andere. Er is een manier om je mond op te frissen zonder zorgen, en dat is door je eigen mondwater te maken met etherische oliën die van nature anti-microbieel en antiseptisch zijn.

Je kan makkelijk je eigen mondwater maken dat vrij is van chemicaliën, parfums, bewaarmiddelen, artificial kleurstoffen en meer, met twee simpele ingrediënten – water en etherische olie – die net zo keilzaam zijn (of zelfs heilzamer) dan chemicaliën die gebruikt worden in traditionele mondwaters.

Probeer dit simpel en goedkoop recept voor mondwater, en ervaar het gevoel van een propere, frisse en gezonde mond.

Ingrediënten

  • 10 drops of essential oil(s)
  • 480 ml water (gedistilleerd, gefilterd of gekookt water)
  •  donkere glazen fles van 500 ml (Koop je fles hier)

mondwater1

 

Hoe maak je het?

mondwater2

  1. Doe 10 druppels van de door jou gekozen dōTERRA essentiële olie(ën) van uw keuze in de glazen fles.
  2. Voeg 480 ml gedistilleerd, gefilterd of gekookt water in de glazen fles. Nota: Als je water gekookt hebt, zorg dan dat het water eerst op kamertemperatuur is voordat je het in de glazen fles giet.
  3. Schudden voor gebruik, en neem dan een klein mondjevol huis gemaakt mondwater. Laat het rondgaan in je mond en gorgel voor 30 seconden. Niet inslikken.
  4. Voila, dat was het!

 Er zijn vele essentiële oliën die je zou kunnen gebruiken in je mondwater. Hieronder zijn enkele oliën voorgesteld die je kan gebruiken, ofwel op zichzelf, ofwel als mix van twee of meer oliën. Wees voorzichtig met etherische olie van kaneel, deze kan irriterend zijn wanneer er teveel gebruikt wordt.  Start met 1 druppel en voeg geleidelijk aan meer toe indien gewenst. Wist je ook al dat dōTERRA’s On Guard® Natural Whitening Toothpaste kan gebruikt worden als mondwater? Na het poetsen neem je dan een klein beetje water in de mond, gorgel en spuw uit.

mouthwash

Nota bij wintergreen etherische olie:

Wintergreen is niet geïndiceerd voor intern gebruik omdat het enkele phytochemicaliën bevat waar je ziek van kan worden indien ze in te grote doses worden genomen. We gebruiken veiligheidsdopjes voor kinderen op Wintergreen omdat het naar snoep ruikt en we willen zeker niet dat kinderen ervan drinken, hoewel het zeer moeilijk zou zijn voor iemand om er genoeg van binnen  te kappen om ziek te worden. Sommige oliën zijn niet aangeraden voor intern gebruik omdat ze ofwel niet veilig zijn of wel omdat er geen voordelen bekend zijn aan het intern nemen van die bepaalde olie. Dit betekent niet dat ze niet puur of  niet veilig zijn, gewoon dat ze niet op die manier gebruikt worden. Sommige mensen gebruiken Wintergreen in kleine doses voor een mondspoeling en in dat opzicht is het geen probleem. We raden echter niet aan om hoge doses (meer dan 20 druppels ineens) te nemen van eender welke etherische olie, want ze zijn zeer geconcentreerd. Het is zeer belangrijk te onthouden dat meer zeker niet altijd beter is.

Bronnen:

http://www.livestrong.com/article/109596-ingredients-antiseptic-mouthwash/

http://www.theecologist.org/green_green_living/behind_the_label/269558/behind_the_label_listerine_teeth_and_gum_defence.html

http://www.oralhealthnet.co.uk/detail/31/ingredients-of-mouthwash/

Vertaling van: http://doterrablog.com/diy-mouthwash-recipe-made-with-essential-oils-for-a-fresh-clean-mouth/#sthash.Ve4rW3tI.dpuf

DIY: mondwater recept met etherische oliën voor een frisse, propere mond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*