• Download: werkblad experiment – de wetenschappelijke methode
 • Download: activiteit – de wetenschappelijke methode

  Inleiding

  De wereld zit vol mysteries en vragen. Om deze vragen te beantwoorden, hebben wetenschappers een proces ontwikkeld dat kan worden gebruikt om vragen te stellen en antwoorden te vinden. Dit proces wordt de wetenschappelijke methode genoemd. De wetenschappelijke methode biedt stappen die je kunt volgen om antwoorden te vinden en het proces dat je gebruikt hebt te documenteren, zodat anderen je experiment kunnen herhalen en je bevindingen kunnen testen. Het begint allemaal met het stellen van een vraag.

  Vraag

  Elk wetenschappelijk experiment begint met een vraag, iets wat je wilt leren of uitleggen. Wetenschappelijke vragen zijn er in alle soorten en maten, variërend van fundamentele vragen als: “Wat gebeurt er als ik essentiële oliën in het water druppel?” tot meer complexe vragen zoals “Hoe werkt een essentiële olie als steun van mijn spijsvertering?” Zodra u uw vraag heeft, kan de wetenschappelijke methode u helpen het antwoord te vinden.

  Achterliggend onderzoek

  De volgende stap van de wetenschappelijke methode is het achterliggend onderzoek. Achterliggend onderzoek helpt u om de fundamentele wetenschap rondom uw vraag te begrijpen in aanvulling op experimenten die andere mensen hebben gedaan om dezelfde of soortgelijke vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld, als je wilt leren wat er gebeurt wanneer je essentiële olie in water druppelt zou je best gerelateerde onderwerpen opzoeken, zoals de eigenschappen van de verschillende essentiële oliën en wat dichtheid is.

  Hypothese

  Een hypothese is een voorspelling of een gefundeerde gok op basis van uw onderzoek en voorkennis. Deze schatting is wat je denkt dat het antwoord op uw vraag zal zijn. Bijvoorbeeld, zou je kunnen veronderstellen, op basis van uw onderzoek naar dichtheid, dat alle essentiële oliën zullen drijven op het water omdat andere oliën, zoals plantaardige olie, minder dicht zijn dan water en drijven op het water.

  Experiment

  Om je hypothese te testen, zal je een experiment moeten ontwikkelen. Een experiment is een stap-voor-stap procedure die je volgt om je hypothese te testen. Een experiment zal uitwijzen of je hypothese al dan niet juist is. Alle experimenten moeten reële tests zijn die slechts één ding (ook bekend als variabele) wijzigen zodat je resultaten (of conclusies) gemakkelijk zijn aan te tonen door het experiment te herhalen. Als je je experiment uitvoert, zorg er dan voor dat je je resultaten en observaties vast legt, zodat je informatie hebt om naar te verwijzen als je het experiment in de volgende stap analyseert.

  Analyse

  Zodra je je experiment hebt voltooid zal je de resultaten moeten bekijken (ook bekend als analyseren). Analyse zoekt naar patronen of gebroken patronen in de resultaten. Bijvoorbeeld, als je druppels etherische olie in het water doet om te weten te komen of het drijft zul je zien dat sommige oliën, zoals citroen olie, drijven, terwijl anderen, zoals Wintergreen olie, zinken.

  Conclusie

  Nu je resultaten zijn geanalyseerd, moet je beslissen of je experiment je hypothese ondersteunt of niet ondersteunt (weerlegt). Dit heet je conclusie. In je conclusie kun je je experiment samenvatten en delen wat die resultaten betekenen voor je hypothese. In ons voorbeeld over etherische oliën en of ze drijven op het water, zou uit de resultaten blijken dat sommige oliën drijven terwijl anderen zinken. Dit betekent dat je hypothese gedeeltelijk waar was, maar niet helemaal.

  Deel je resultaten

  De laatste stap van eender welk experiment is het delen van je resultaten en conclusie. De kennis die is opgedaan in het uitvoeren van een experiment kan anderen helpen terwijl ze werken om meer over de wereld om hen heen te leren. Er zijn vele manieren om resultaten van experimenten te delen. Veel wetenschappers schrijven formele documenten die ze in wetenschappelijke tijdschriften publiceren. In eenvoudigere termen, kan je je resultaten van wetenschappelijke experimenten die je thuis uitvoert met je vrienden en familie te delen door hen uw werkblad te laten lezen of, met toestemming van je ouders, door het plaatsen van foto’s op sociale media. Als u besluit om uw resultaten online te delen, zorg ervoor dat je de hashtags #doterrascience en #doterrascienceforkids gebruikt, zodat de doTERRA Science Blog het geweldige werk dat je hebt gedaan kan zien!
  Meer informatie over hoe de wetenschappelijke methode te gebruiken.
  Nieuw bij doTERRA Science for Kids?

  – Zie meer op: https://doterra.com/US/en/blog/science-for-kids-scientific-method#sthash.aDpolB2x.dpuf
De wetenschappelijke methode
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*