Download: De levenscyclus van de plant – werkblad voor het experiment

Download: De levenscyclus van de plant – Activiteit

Inleiding

Voordat essentiële oliën worden gedistilleerd en gebotteld beginnen ze als een plant. Hoewel er verschillende soorten planten zijn en elke plant groeit en zich voortplant op een unieke manier, volgen de meeste planten dezelfde levenscyclus. Deze cyclus begint met een zaadje en loopt voort totdat de plant volgroeid raakt en zaden van zichzelf kan produceren.

Zaden

Elke plant begint als zaadje. Zaden komen voor in verschillende vormen en maten, en elk zaadje is ontworpen om uit te groeien tot een volwassen plant. Zaden bestaan uit een beschermende buitenlaag, een baby plant (genaamd een embryo), die zal uitgroeien tot een volledige plant, en voedsel voor het embryo om van te leven, totdat het groot genoeg is om te beginnen met het maken van zijn eigen voedsel. Om te groeien hebben zaden drie dingen nodig: voedingsstoffen (doorgaans te vinden in de bodem), licht en water.
Niet elke bodem bevat de voedingsstoffen die een plant nodig heeft om te groeien. Bovendien hebben verschillende planten verschillende voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. Als een kiem ontspruit en ontwikkelt, absorbeert deze de benodigde voedingsstoffen door middel van de wortels om te groeien. Zodra aan de voorwaarden van nutriënten, licht en water is voldaan, kunnen zaden beginnen te groeien met behulp van een proces genaamd kieming.

Ontkieming

Kieming begint met een kleine wortel die uit het zaad groeit, op zoek naar extra voedingsstoffen. Met deze extra voedingsstoffen blijft de plant groeien totdat de plant groot genoeg is om uit het zaad te komen, op zoek naar zonlicht. Zonlicht wordt door de plant gebruikt om voedsel te maken met behulp van fotosynthese. Dit voedsel is essentieel voor de plant om te blijven leven en te groeien.

Aanhoudende groei

De plant blijft groeien, steeds groter wordend met een beter wortelstelsel. Dit beter wortelstelsel is van essentieel belang voor het overleven van de plant. De wortels absorberen water en voedingsstoffen voor de plant die nodig zijn voor verdere ontwikkeling en overleving. Ze helpen ook de plant op zijn plaats te blijven, wat de plant tegen zijn roofdieren en extreme weersomstandigheden beschermt.
Uiteindelijk zal de plant zijn eigen zaden produceren. Voor veel planten betekent ditbloemen maken die in fruit veranderen welk zaad bevat. De zaden worden op hun beurt getransporteerd en geplant. Zaden kunnen worden vervoerd door wind, regen, en dieren voordat ze worden geplant in de grond. Zodra een zaadje is geplant, zal het groeien tot een volwassen plant, de cyclus wordt voortgezet.

Etherische oliën en planten

Zodra een plant volwassen is geworden, kan hij worden gebruikt voor veel verschillende dingen. Kan je een lijst met toepassingen bedenken? Hoe gebruik jij planten? Slechts een paar voorbeelden zijn appels als een goede bron van voedsel, katoen om kleding te maken, en het hout om huizen en andere structuren, zoals scholen en supermarkten te bouwen.
Planten zijn ook de bron van essentiële oliën. Veel planten produceren essentiële oliën als een manier om te communiceren en zich te verdedigen terwijl ze groeien. Deze essentiële oliën kunnen worden geoogst uit de plant onder toepassing van een aantal verschillende methoden, de meest voorkomende methode is stoomdestillatie.
Om de beste essentiële olie te krijgen uit een plant, moet de plant worden gekweekt in een goede omgeving die aan de behoefte aan voedingsstoffen, licht en water voldoet. Ook moet het plantenmateriaal geoogst worden precies op het juiste moment. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan men een mooie etherische olie distilleren die kan worden gebruikt door de hele familie om de gezondheid en het welzijn te bevorderen. En het begint allemaal met een zaadje.

Meer informatie over hoe veel plantaardig materiaal gaat in het maken van een essentiële olie.

Nieuw bij doTERRA Science for Kids?

– Vertaling van: https://doterra.com/US/en/blog/science-for-kids-plant-life-cycle#sthash.y4xobgAQ.dpuf
De levenscyclus van de plant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*