Artritis is geen ziekte op zich, het is een verzamelnaam die verwijst naar een groep van meer dan 100 verschillende aandoeningen en reumatische ziektes die pijn, stijfheid en zwelling kunnen veroorzaken in de gewrichten.

Vele huisdieren op leeftijd beginnen tekenen van artritis te vertonen. Er zijn echter nog een aantal oorzaken van artritis, zoals heupdysplasie, patella luxatie, of het kan zich ontwikkelen door schade aan gewrichten of na operaties. Ook een slechte voeding of een overmaat aan toxines kunnen een bijkomende oorzaak zijn.

Het is niet raar dat de mobiliteit van uw dier, alsook de gezondheid van de gewrichten worden aangetast in dit geval.

Wanneer uw dier lijdt aan overgewicht, start dan met een gewichtsbeheersingsprogramma door een aangepast dieet, geschikte voeding en vergeet zeker niet dat uw dier ook voldoende beweging nodig heeft. Hoewel het misschien erg lijkt voor u om met uw dier te spelen of uw dier aan het bewegen te zetten wanneer hij pijn heeft in zijn gewrichten, heeft onderzoek uitgewezen dat beweging een essentieel gegeven is bij het bestrijden van artritis en bijbehorende pijn. Beweging vermindert vooral pijn en stijfheid in gewrichten en zorgt voor sterke spieren rond de gewrichten. Ook voor de flexibiliteit en het uithoudingsvermogen van uw dier is beweging onmisbaar

Mogelijke ondersteuning om de levenskwaliteit van uw beste vriend te verbeteren:

  • Essentiële vetzuren, ook wel bekend als visolie, worden ook speciaal voor dieren gemaakt , ze helpen om ontstekingen in toom te houden en ondersteunen het immuunsysteem.
  • Dierensupplementen die chondroitine, glucosamine en MSM bevatten zijn zeer aangeraden.
  • Etherische oliën hebben hun pluimen verdiend in het verminderen van pijn, onsteking en stijfheid. Het topisch aanbrengen van de verzachtende samenstelling (deep blue), of lavenden en wierook (frankincense) kunnen helpen bij het ongemak van uw dier. De verzachtende samenstelling is een combinatie van wintergreen, kamfer, pepermunt, boerenwormkruid, roomse kamille, helichrysum en osmanthus. Volgens goede bronnen helpt het niet alleen bij pijn, maar zorgt het er ook voor dat het lichaam ondersteund wordt bij het repareren van gekwetste weefsels.

Supplementen en natuurlijke alternatieven kunnen de nood aan medicatie in vele gevallen verminderen of vervangen.

Voor honden:

Doe 1 à 2 druppels verzachtende samenstelling, ofwel gelijke delen lavendel en wierook in je handpalmen en aai uw hond hiermee. Aai het gebied van het ongemak of het hele lichaam van uw hond indien nodig 2-4 keer per dag op deze manier.

Voor katten:

Verdun 1 druppel verzachtende samenstelling in 4 soeplepels draagolie en breng hiervan 1-2 druppels, 2-4 keer par dag aan, of breng 1 druppel lavendel en 1 druppel wierook  2-4 keer daags aan. Doe de olie gewoon in uw handpalmen en aai uw kat. Pure etherische olie worden meteen in de bloedstroom opgenomen, dus uw dier zal hiervan kunnen genieten, zelfs wanneer u het niet direct op het gebied van het ongemak aanbrengt.

Bron: Spoil your pet: a prictical guide to using Essential oils in Dogs and Cats; Mia K. Frezzo, DMV en Jan C. Jeremias, MSc. / www.thewholedog.org
Artritis
Tagged on:         

One thought on “Artritis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*