Miljoenen mensen hebben last van allergieën.  Hooi koorts, astma, en eczeem zijn de meest voorkomende reacties geassocieerd met allergieën.

Wanneer je een allergie hebt, is het eigenlijk zo dat je lichaam over-reageert op stoffen die normalerwijze onschadelijk zijn, deze stoffen kennen we ook wel als allergenen.  Het lichaam maakt normaal gezien antistoffen aan tegen bacteriën, virussen en andere infecties, maar met allergenen, maakt het deze antistoffen ook aan, hoewel deze allergenen onschadelijk zijn. Dit veroorzaakt een waaier aan ontstekingsreacties.  Deze reacties kunnen onder andere huidproblemen zijn (uitslag of eczeem), ademhalingsproblemen (hooikoorts of zelfs astma), of verteringsproblemen.  Allergenen kunnen komen van:

 • Pollen van bomen, bloemen, grassen, enz…  De reactie daarop mount met hooikoorts.
 • Haren, huidschilfers, urine, enz…, van dieren.
 • Voedsel. Reacties op verscheidene types van voedsel komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.
 • Schimmel.  Wanneer schimmelsporen aanwezig zijn in de lucht, kunnen ze net als pollen en andere allergenen allergische reacties veroorzaken.
 • Medicijnen
 • Synthetische stoffen.  Sommige mensen hebben allergische reacties op het herhaald gebruik van latex handschoenen, sommige cosmetica en andere schoonheidsproducten, en een verscheidenheid aan andere synthetische materialen.
 • Insektenbeten.  Na verscheidene bijensteken of andere insektenbeten ontwikkelen sommige mensen een allergische reactie hierop.

De meerderheid van de bevolking zal ooit in zijn leven wel een soort van allergische reactie ervaren.  In de meeste gevallen kan de symptomatische reactie verholpen of geëlimineerd worden met etherische oliën.  Soms zou er sprake kunnen zijn van een veel ergere allergische reactie (anafylactische shock), deze heeft onmiddellijk medische hulp nodig.

Welke oliën te gebruiken en hoe?

Luchtgebonden allergenen: Maak een mix van 3 druppel van elk lavendel en citroen, met 2 – 5 druppels pepermunt (afhankelijk van je tolerantie en de hevigheid van de allergie), deze mix kan u op verschillende manieren nemen.  Ook de frequentie van applicatie zal afhangen van de hevigheid van de allergenen. Start vroeg (indien u kan anticiperen, voordat de symptomen opduiken)  en gebruik ze zo vaak als nodig om de symptomen te elimineren.

 • mild: Maak de mix eerst en breng deze aan in de handpalmen, wrijf de handen samen, maak een kommetje van de handen en inhaleer diep, je kan de mix ook in een gel-capsule doen en oraal innemen.
 • Gemiddeld: Doe de mix in een mondvol fruitsap of water, laat 10 – 20 seconden rondgaan in de mond en slik door.
 • Erg (wanneer u wanhopig bent): Gebruik 5 druppel elk van lavendel, citroen, On Guard en pepermunt, 1/4 theelepel speciaal zout voor neusspoeling, 240 ml lauwwarm water, doe deze mix in een Neti pot en doe een neusspoeling.

Schimmel: Voeg regelmatig enkele druppels Tea tree (malaleuca), citroengras (Lemongrass) of Purify of On Guard toe aan een luchtfilter om de schimmels te bevechten die de allergie veroorzaken.  Het verdampen van alle van de voorgenoemde oliën helpt allergische reacties op allergenen en schimmels te verminderen.

Stofmijten, luizen, vlooien: Dit is zeer bruikbaar in badkamers en waskamers. Maak in een glazen of roestvrij stalen spray-flesje een oplossing van 5% Basilicum (Basil) en citroengras (Lemongrass), gebruik dit op de lakens elke keer dat het bed wordt opgemaakt om ongewenste bezoekers als stofmijten, luizen en vlooien uit te roeien.

Enkele toevoegingen:

 • Voor kinderen (boven de 6 jaar), gebruik slechts 1 druppeltje van elk Lavender, Lemon en Peppermint in wat honing of in wat fruitsap als ze gevoelig zijn aan de smaak. Een mooi alternatief of toevoeging is om deze oliën onder de voeten aan te brengen. U kan ook voor bedtijd en tijdens het slapen een zuiverende olie in de ruimte verdampen zoals Purify, Lemon, Grapefruit, Peppermint, Lemongrass, Lavender. Geef het kind minstens 1 keer per week een aromatouch massage, deze werkt zeer zuiverend. U kan mij contacteren om deze applicatie aan te leren.
 • De Lifelong vitality supplementen zijn echt een wonderdoener, deze zijn eigenlijk de basis voor een goede gezondheid! Ik weet dat ik hier heel vaak op terug kom in mijn blogposts, maar ik kan niet genoeg benadrukken hoe goed deze supplementen zijn. Heb je allergieën? Gebruik de supplementen en wanneer je een opstoot hebt kan je de oliën bijnemen als extra ondersteuning. Bekijk het filmpje bovenaan even.

Hou er steeds rekening mee dat je even nagaat welke inhoudsstoffen er in een etherische olie zitten voor gebruik van deze olie bij allergieën. Voor meer informatie over de inhoudsstoffen van een bepaalde olie, neem contact met ons op.

Lieve groetjes en blijf natuurlijk gezond!

Lins

*Deze uitspraken zijn niet gecontroleerd door het Food and Drug Administration. dōTERRA producten zijn niet bedoeld om een diagnose te stellen, een ziekte te behandelen, te genezen of te voorkomen. Zwangere en borstvoedende vrouwen en personen met gekende medische condities zouden hun arts moeten consulteren voor het gebruik van één van de doTerra producten.

Allergie aanpakken met etherische olie

2 thoughts on “Allergie aanpakken met etherische olie

 • 23/02/2016 at 11:51
  Permalink

  hoi
  vind het heel mooi dat je een oplossing probeert te bieden voor allergie, echter een allergie die op luchtgebonden is en/of parfum is het helemaal niet ok. Bv allergie aan limoneen en linalool, zit in quasi àlle mogelijke produkten èn in etherische olie gezien het een onderdeel is van etherische olie van een plant. Wat jij aanraadt is dodelijk voor allergie aan limoneen en linalool want zij bevatten een topper aan die substantie
  loretta

  Reply
  • 29/02/2016 at 11:29
   Permalink

   Beste Loretta,

   Het is inderdaad zo dat je zowel met reguliere medicatie, als natuurlijke producten altijd een kans hebt op allergieën. Daarom raden we ook altijd onze klanten aan om bij gekende medische aandoeningen eerst hun arts te contacteren voor gebruik van de producten. Wij zijn geen artsen, we kunnen alleen onze kennis over onze producten en wat ze kunnen doen voor mensen delen. Mensen kunnen allerlei soorten allergieën hebben, normaal weten ze ook waaraan ze allergisch zijn, en gaan dan deze producten ook niet gebruiken. Overigens zitten de inhoudsstoffen limoneen en linalool lang niet in alle etherische oliën.

   Bedankt voor je reactie, ik zal een regel toevoegen aan het artikel in verband met inhoudsstoffen.

   Natuurlijk gezonde groeten,
   Lindsey

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*